Kolejne małopolskie przysmaki wpisane na listę produktów tradycyjnych.

Małopolskie przysmaki na liście produktów tradycyjnych.

 

  • Kiełbasa wiejska z Podstolic, jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej, kukiełka podegrodzka czy jodłownicki kołacz z serem – to tylko kilka małopolskich przysmaków wpisanych na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
  • Małopolska może się pochwalić już 203 tego typu produktami, które zachwycają smakiem nie tylko mieszkańców, ale również turystów licznie odwiedzających nasz region.

Małopolska to nie tylko dziedzictwo kulturowe, to również niesamowite dziedzictwo kulinarne, które jest bez wątpienia wizytówką naszego regionu. Dziś możemy się poszczycić nie tylko ponad 200 produktami tradycyjnymi, ale również jesteśmy liderem pod względem ilości produktów regionalnych. 12 z 40 zarejestrowanych pochodzi właśnie z Małopolski. Te imponujące liczby to w dużej mierze zasługa naszych lokalnych producentów, którzy dbają o ich najwyższą jakość . Mówi wicemarszałek Wojciech Kozak

Kukiełka Podegrodzka tradycyjny drożdżowy przysmak

 

203 produkty tradycyjne i 12 produktów regionalnych

Małopolska to region o wyjątkowej tradycji kulinarnej. Nie byłoby jednak tego, gdyby nie produkty regionalne i tradycyjne, z których słynie nasze województwo. Któż nie próbował bryndzy podhalańskiej, wędzonego oscypka czy chrupiącego krakowskiego obwarzanka? Nie tylko mieszkańcy, ale również turyści są nimi zachwyceni. A jak smakuje kukiełka podegrodzka, gomółka kowalowska, buchta bolęcińska czy susorki iwkowskie? Mimo iż ich nazwy brzmią dla wielu tajemniczo, jedno jest pewne – ich smak jest wyjątkowy i niepowtarzalny. To prawdziwe małopolskie rarytasy uwzględnione na ministerialnej liście produktów tradycyjnych.

Od momentu wejścia Polski do Unii Europejskiej rodzimi producenci żywności mogą chronić i promować swoje wyroby, nadając im specjalne oznaczenia. Spośród 40 polskich regionalnych produktów Małopolska może się poszczycić 12 objętymi unijną ochroną. Warto dodać, że pierwszym polskim produktem regionalnym zarejestrowanym w Unii Europejskiej była właśnie pochodząca z Małopolski bryndza podhalańska.

 

Oto popularne 12 produktów regionalnych z Małopolski:

Suska sechlońska

Suska sechlońska (odmiana handlowa suszonych owoców śliwy domowej, produkowanych metodami tradycyjnymi wyłącznie na terenie gmin: Czchów, Gnojnik, Iwkowa, Łososina Dolna, Gródek nad Dunajcem, Lipnica Murowana i Laskowa)

Bryndza podhalańska (miękki ser podpuszczkowy z mleka owczego. Jest to tradycyjny wyrób spożywczy wyrabiany na Podhalu.)
• Chleb prądnicki (wytwarzany w Krakowie tradycyjny chleb żytni. Produkowany jest w formie dużych bochenków.)

Piękny jaś z Doliny Dunajca (odmiana handlowa fasoli wielokwiatowej, uprawianej w jedenastu gminach Małopolski)

 

 

fasola “Piękny jaś” z doliny Dunajca

Jabłka łąckie (Określenie „jabłka łąckie” jest zarezerwowane dla grupy określonych odmian z terenu Kotliny Łąckiej. Owoce te charakteryzują się dość wysoką kwasowością, tzw. „górską zieloną nutką”, wyjątkową soczystością i aromatem, a także wysoką jędrnością miąższu oraz rumieńcem większym i wyraźniejszym niż jabłka danego gatunku pochodzące z innych miejsc. W dodatku, jak mawiają sadownicy, „nie rdzewieją” – czyli obrane nie brązowieją. )
Karp zatorski (odmiana handlowa karpia, hodowanego w stawach rybnych w okolicy Zatora.)

 

Kiełbasa lisiecka ( wyrób pochodzący z dwóch podkrakowskich wsi: Liszki i Czernichów. Od pierwszej z dwóch miejscowości wędlina zaczerpnęła swą nazwę. Po czym poznać lisiecką, na pierwszy rzut oka? Jest z pewnością w przekroju szersza, niż przeciętna kiełbasa, ma od 4,5 cm do 5,5 cm (średnio powyżej 5 cm).)

fot. Trzy Znaki Smaku

Obwarzanek krakowski
Oscypek
Redykołka (  rodzaj sera wytwarzanego głównie na Podhalu. ”Młodsza siostra” oscypka, często z nim mylona. Robiona z resztek przetworzonego bundzu, pozostałych z wyrobu oscypka.)

Jagnięcina podhalańska

Kiełbasa piaszczańska

 

 

 

Redykołka – młodsza siostra Oscypka

Małopolska jako pierwszy region w Polsce postawiła na promocję województwa poprzez produkty regionalne oraz szerzenie naszego dziedzictwa kulinarnego. Od 14 lat realizowany jest Małopolski Smak – projekt skupiający działania związane z rozpowszechnianiem małopolskich produktów regionalnych i tradycyjnych. W ramach projektu corocznie organizowany jest cykl imprez plenerowych – Małopolski Festiwal Smaku – polegających na degustacji i prezentacji lokalnych smakołyków.

Najbliższą okazją, by rozsmakować się w małopolskich specjałach będzie organizowany już w ostatni weekend lutego (24-25.02.18) festiwal w Zakopanem.

Miłośnikom kulinariów polecamy też Małopolskę do zjedzenia – czyli książkę kucharską z wyselekcjonowanymi małopolskimi przepisami.

 

/Treść: Biuro Prasowe UMWM/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.